„Este un mod de a pune aproape orice tip de material într-un şablon 3D cu o precizie nanometrică”, a precizat Edward Boyden, profesor la MIT şi unul dintre cercetătorii din cadrul studiului.
„Savanţii pot crea orice formă şi structură prin modelarea cu ajutorul unui laser a unui schelet de polimer. După ataşarea materialelor utile pe structură, aceştia o micşorează, generând structuri chiar şi cu un volum de o mie de ori mai mic, scrie Phys.
Aceste obiecte microscopice pot avea aplicaţii în multe domenii, de la optică la medicină şi chiar la robotică. Tehnologia foloseşte echipament care deja există în multe laboratoare de biologie şi de ştiinţa materialelor, fiind astfel accesibilă la scară largă.
Autorii au descris studiul în noul număr al jurnalului Science, apărut pe 13 decembrie.
„Oamenii au încercat de ani de zile să inventeze echipament mai bun pentru a realiza nanomateriale mai mici, dar am realizat că trebuie folosite sistemele existente pentru a încorpora materialele în structură, care apoi poate fi redusă la scară nanometrică fără să afecteze tiparele”, a precizat Samuel Rodriques, alt cercetător participant la studiu.
În prezent, cercetătorii pot crea obiecte care sunt de doar un milimetru cub, modelate cu o rezoluţie de 50 de nanometri. Totuşi, rezoluţia poate fi îmbunătăţită în lucrările viitoare, conform precizărilor savanţilor.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
Un nou material uimitor creat de o româncă poate obţine electricitate din corpul uman
Savanţii au creat un material revoluţionar care se poate mişca cu ajutorul luminii
Oamenii de ştiinţă au creat un material 2D cu proprietăţi magnetice care va revoluţiona tehnologia